Indults, ara sí

Indults, ara sí Declaració de Portes Obertes del Catalanisme

2021-06-08T11:24:38+00:008 de juny, 2021|Declaracions|

Des del catalanisme volem fer passes per sortir de l’actual bloqueig

Portes Obertes del Catalanisme sempre ha expressat el compromís amb la millora de l’autogovern i amb la defensa de la cultura democràtica. Ha dit, en moltes ocasions, que no hi ha cultura democràtica sense respecte de l’Estat de Dret.

Ho vam fer amb molta claredat quan, davant dels fets de 2017, vam alçar la veu per dir: CONTRA LA LLEI NO, NOMÉS AMB LA LLEI TAMPOC.

També hem reiterat, sistemàticament, que els problemes del nostre autogovern són reals i no han tingut una resposta adequada per part dels successius governs espanyols. La seva solució només es pot assolir respectant la Llei, respecte que és exigible al conjunt de la ciutadania i, més encara, a les persones que ostenten responsabilitats institucionals.

Els dirigents independentistes van considerar que podien fer avançar el seu projecte polític prescindint de la Constitució, de l’Estatut i fins i tot del Reglament del Parlament de Catalunya. Es varen equivocar.

Els òrgans judicials van substituir el paper de la política. Cal corregir aquesta situació.  Espanya, i Catalunya, han de recuperar per a la política el que li correspon: buscar camins per a resoldre els problemes polítics.

Aquest és el context en el que hem de reflexionar sobre la oportunitat d’indultar els dirigents independentistes que compleixen penes de presó.

Després dels fets de 2017, el Tribunal Suprem va considerar que hi havia delictes, va emetre sentència i va imposar la sanció que, tot i respectant-la, nosaltres la vam considerar excessiva. Ho va fer amb les garanties pròpies d’una societat democràtica com és la nostra. No es tracta ara de revisar-la, ni molt menys de modificar-la. Aquesta és una feina que només correspon a l’administració de justícia.

Ara el que cal és considerar si convé que el govern d’Espanya, usant un instrument plenament constitucional, acordi l’indult per als condemnats.

Nosaltres considerem que sí, que cal fer-ho.

Sabem que la concessió dels indults no és la solució. És només una mesura que pot contribuir a obrir camins i a reforçar la determinació dels que creuen en el diàleg i en la negociació.

Sabem igualment que les ferides són, avui, més profundes que fa deu anys i que caldrà treballar molt per a restablir una atmosfera de confiança indispensable per a qualsevol negociació.

El govern espanyol és qui ha de prendre la decisió, enmig d’una dura polèmica, generada principalment pels que pretenen deslegitimar-la anunciant ja des d’ara la presentació d’un recurs davant la Sala Tercera del Tribunal Suprem.

El Partit Popular ha començat a recollir signatures contra els indults arreu d’Espanya per pressionar el govern, com ja van fer el 2006 quan es tramitava el nou Estatut d’Autonomia.

A Catalunya també es fan sentir veus – des de sectors processistes – que recelen de la concessió dels indults.
Uns i altres, des dels extrems, s’oposen a obrir noves vies per a l’entesa sense oferir cap altra camí.

El NO als indults no és altra cosa que un SÍ a l’enquistament d’un problema polític.

Per això:
·        Demanem al Govern d’Espanya coratge, persistència i una proposta clara de millora de l’autogovern.

·        Demanem als sectors independentistes coratge, també, per reconèixer el fracàs del procés i la inviabilitat d’una sortida que impliqui la ruptura de l’Estat de Dret. No han de renunciar als seus ideals polítics, però sí a imposar-los saltant-se les regles de joc democràtic.

Ni Catalunya ni Espanya en el seu conjunt poden seguir en aquesta situació de bloqueig. Els problemes que cal encarar avui són massa importants.

SÍ als indults, SÍ al diàleg i a la negociació, SÍ a la recuperació d’un catalanisme inequívocament europeista, partidari de liderar les reformes necessàries a Catalunya i a Espanya i compromès amb el benestar de les catalanes i els catalans.

Barcelona, 9 de juny de 2021