Carta oberta als dirigents dels partits polítics sobre les properes eleccions

Carta oberta als dirigents dels partits polítics sobre les properes eleccions

2019-04-15T22:40:49+00:0012 d'abril, 2019|General|

Contra el bloqueig polític d’una solució

Som molts els qui a Catalunya estem preocupats perquè la confrontació i la gesticulació han substituït, dissortadament, el debat polític. Estem instal·lats en una situació de bloqueig, en la que les formules per recuperar la concòrdia tenen moltes dificultats per obrir-se pas.

Malgrat tot, creiem que la societat catalana dona proves de voler superar una etapa de crispació que ha generat divisió entre  la ciutadania de Catalunya i ha incidit plenament en la política espanyola. També mostra un ampli rebuig a unes mesures de presó preventiva, percebudes per molts com excessives.

Som conscients de la importància de les ferides emocionals que, a banda i banda de l’espectre polític, ho condicionen tot. Necessitem un esforç col·lectiu que permeti un debat més racional

Les entitats signants creiem en la Política com a eina per resoldre els conflictes que es manifesten en tota col·lectivitat humana. En un context democràtic que es caracteritza per la protecció dels drets dels ciutadans, pel reconeixement dels seus deures i pel respecte al marc jurídic,  la política, per definició, s’ha de basar en el diàleg, la negociació i el pacte.

Sabem que els problemes de fons que tenim plantejats no són senzills ni es podran resoldre de forma immediata. Sabem, igualment, que les solucions proposades són diverses i que construir la més adequada haurà de ser el resultat d’un pacte que compti amb l’adhesió dels ciutadans.

Les eleccions del 28 d’abril haurien de ser una oportunitat per obrir un camí de confiança i cooperació política, per avançar en una nova governança de progrés econòmic, social i polític, tant a Catalunya com al conjunt d’Espanya. No són, aquestes, unes eleccions convencionals.

Podem afirmar que el sentit del vot a les properes eleccions generals, més enllà del seu valor d’adhesió a determinats programes i/o ideals, pot ser determinant per  superar el bloqueig polític o, pel contrari, per perllongar-lo.

Creiem que tots els partits polítics tenen, davant d’aquestes eleccions, una extraordinària responsabilitat. Nosaltres, les entitats signatàries d’aquesta carta oberta no demanem el vot per una o altra força política. Però ens adrecem als dirigents dels partits polítics catalans, per demanar-los formalment que expliquin de forma clara i transparent quines mesures proposen per iniciar un camí de diàleg que neutralitzi el bloqueig que afebleix les nostres institucions d’autogovern.

Esperem la seva resposta i ens posem a la seva disposició per, si ho considereu pertinent, parlar-ne.

Barcelona 10 d’abril de 2019

 

Signants:

Col·lectiu Pau i Treva

Cercle Carlemany

Federalistes d’Esquerra

Portes Obertes del Catalanisme

Tercera Via: diàleg i acord