Volem a Catalunya i a Madrid, governs capaços de governar, fer política i entendre’s

Volem a Catalunya i a Madrid, governs capaços de governar, fer política i entendre’s

2018-12-18T00:21:08+00:0031 de març, 2018|Declaracions|

Això no s’hauria de perllongar per més temps. A Catalunya, avui, governa la inèrcia dels actes administratius previstos, sense cap iniciativa política que permeti encarar els reptes importants de la nostra societat.
Portes Obertes del Catalanisme celebra la seva tercera assemblea (Balmoral III) en un ambient de paràlisi política i de bloqueig institucional. Per patriotisme o per sentit comú, és imprescindible revertir aquesta situació i fer-ho ràpid.
Hem de ser clars i dir les coses sense embuts: el bloqueig actual és conseqüència de les contradiccions internes entre les formacions polítiques i els moviments que han defensat l’opció de la independència exprés com la solució immediata de tots els nostres mals.
És cert que les condicions són molt adverses i que actuacions judicials condicionen extraordinàriament qualsevol moviment. Però això no pot justificar, de cap de les maneres, que els interessos del país estiguin subordinats a les necessitats o conveniències de les forces polítiques o dels seus dirigents. Catalunya – és a dir, els catalans i les catalanes – necessita recuperar les institucions de govern, per dignitat i per eficàcia.
La gravetat de la situació no admet més eufemismes ni ambigüitats. La via independentista, com a solució als problemes del nostre autogovern, ha fracassat. El més greu és que tot el que ha passat era previsible. Els dirigents independentistes sabien que la seva era una via sense èxit possible, però van alimentar irresponsablement una il·lusió de la que no saben com sortir. Tenen, ara, una enorme responsabilitat: la de dir la veritat, admetre que saltar-se l’estat de dret no és una solució i assumir les seves responsabilitats polítiques pel perjudici causat.
Cal que hi hagi, ben aviat, govern a Catalunya. Però això, per si sol, no soluciona els problemes. Un cop s’assoleixi la formació d’un nou govern, que s’haurà de correspondre lògicament amb una majoria parlamentaria suficient, els problemes de fons del nostre autogovern seguiran allà on eren. Els haurem d’abordar de nou, però en una posició de major feblesa i major divisió a Catalunya. La primera mesura del nou govern hauria de ser, al nostre entendre, recompondre ponts trencats i treballar per fer possible un acord intern entre les forces polítiques catalanes en defensa d’una altra via per a la millora de l’autogovern.
Cal que hi hagi, també i d’una vegada, política espanyola per a Catalunya. L’actitud del govern espanyol i de les forces polítiques que li donen suport, és inadmissible. No podem admetre que la seva única agenda sigui la judicial. Deixem fer la seva feina a fiscals, jutges i, també, advocats defensors. Però la iniciativa política no es pot subordinar al calendari dels tribunals. El president del Govern espanyol també ha d’assumir les seves responsabilitats polítiques, que són molt rellevants, com tantes vegades hem denunciat des de Portes Obertes del Catalanisme.
Espanya i Catalunya s’han d’entendre. La majoria dels ciutadans i les ciutadanes és el que volem. Política, reformes, acords, objectius i projecte compartits, consciència de que ens necessitem mútuament i que, junts, som més forts si ens acceptem diferents i singulars. Hi ha d’haver política espanyola per a Catalunya, com també política catalana per a Espanya i per a Europa.
Des de Portes Obertes del Catalanisme seguim insistint en la nostra idea fundacional: Catalunya necessita més i millor autogovern. En una Espanya democràtica capaç d’entendre la seva diversitat i de reconèixer la singularitat nacional de Catalunya.
La defensa d’aquest paradigma, que de cap manera està superat, necessita un gran espai d’entesa a l’interior del país. Aquest espai, plural, transversal, amb diferències però amb vocació de grans acords, és el que ha representat el catalanisme polític que nosaltres considerem vigent. Avui, enmig de la greu crisi que vivim, el catalanisme necessita refer-se, reorganitzar-se, confirmar la seva legitimitat i rellançar-se amb força renovada. No es tracta d’una actitud nostàlgica. El catalanisme del segle XXI no serà el mateix que hem viscut des del restabliment de la democràcia fins ara. Però la necessitat d’un espai de defensa de l’autogovern i alhora de protagonisme eficaç en la construcció de l’Espanya diversa és, creiem, imprescindible avui dia.
Aquest és l’objectiu de la nostra plataforma. Sabem que Portes Obertes no te el monopoli del catalanisme polític. Cada cop són més nombrosos els col·lectius que reivindiquen aquest espai i nosaltres volem contribuir a crear les sinergies necessàries entre tots ells.
Per altra banda, i en relació a la ciutat de Barcelona, Portes Obertes del Catalanisme vol expressar, també, la seva creixent preocupació per l’intent de sectors independentistes de vincular les properes eleccions municipals al “procés”. La capital de Catalunya compta amb un prestigi acumulat que no s’hauria de posar en perill amb una manera de fer que ja ha fet prou de mal al conjunt del país. Barcelona no pot ser moneda de canvi en les lluites internes de l’independentisme. En general, demanem a tots els candidats i les candidates de les nostres ciutats i pobles que no traslladin a la lògica municipal el conflicte que ha portat el país a la seva actual situació de bloqueig institucional.
Fem, de nou, una crida a la moderació i al sentit comú, posant per damunt de qualsevol altra consideració la necessitat de que el nostre país pugui disposar ja d’un govern que, en ús de les seves competències, faci front als molts i variats problemes que la societat catalana ha d’encarar.

Balmoral 3

Barcelona, 20 de març de 2018