Referèndum sí, però no

La Vanguardia  12-05-2017


Un grup de juristes veuen marge a la Constitució per a una votació consultiva però no vinculant

Un grup de juristes consideren que la Generalitat no pot convocar un referèndum perquè no té cabuda a la Constitució. La plataforma Portes Obertes del Catalanisme va organitzar a l’ Il·lustre Col·legi d’Advocats de Barcelona un col·loqui entre tres cons­titucionalistes que aposten pel diàleg entre els governs de la Generalitat i d’ Espanya amb respecte a la legalitat però sense caure en l’immobilisme. El debat mantingut entre l’exvicepresident del Tribunal Constitucional Eugeni Gay, l’exconsellera de Justícia Pilar Fernández Bozal i el catedràtic de la UB Xavier Arbós va arribar a la conclusió que el referèndum es pot fer, però només si fos en “termes consultius i no vinculants” “El referèndum no hi cap. És una ambigüitat buscada. Una cosa és que hi pugui haver un referèndum consultiu en el marc de la Constitució”, va assenyalar amb rotunditat Arbós. “Un referèndum consultiu sí que es pot fer”, van ratificar Gay i Bozal. Ara bé, el procés s’ha de fer amb totes les garanties i ajustant-se a la legalitat. En aquest sentit, van criticar que la Generalitat prevegi desobeir la llei per dur a terme les seves pretensions sota el pretext de la legitimitat. “La legalitat és la que dona la legitimitat, no es poden invertir els termes”, va respondre Gay. El més contundent va ser el catedràtic Arbós, que va retreure que es “banalitzi el dret invocant la legitimitat”. Va reivindicar la desobediència com un exercici individual quan una persona guiada per la seva consciència decideix incomplir les normes al seu compte i risc. En canvi, per “aquells que permeten desqualificar tot l’ordenament jurídic en nom de la seva legitimitat no mereixen la mateixa consideració que els que ho fan de manera individual. No es pot aixecar la bandera de la legitimitat en benefici propi”.

Eugeni Gay i Pilar Fernández Bozal, en primer terme, entre el públic que va assistir al debat

Eugeni Gay i Pilar Fernández Bozal, en primer terme, entre el públic que va assistir al debat (David Airob)

Els tres ponents van instar el Govern de la Generalitat a paralitzar les seves pretensions i a establir un diàleg amb el Govern central que permeti trobar una via de “sortida satisfactòria” per a les dues parts. En aquest sentit, l’exvicepresident del TC es va preguntar si actualment, en vista d’aquesta falta d’ entesa, “es podria arribar a un pacte com el de la Constitució”. L’exconsellera va subratllar que la Carta Magna es pot “modificar, però també la reforma de les lleis orgàniques podrien servir per solucionar els problemes”. “El dret és l’ordenació de la societat, que ens permet la convivència. No li hem de fer mal, però tampoc no l’hem de sacralitzar, perquè el marc de convivència s’ha d’emmotllar als temps actuals”, va afegir Gay.

A l’acte van assistir l’expresident de la Generalitat José Montilla, Miquel Iceta, Josep Antoni Duran Lleida, Ramon Espadaler i exconsellers com C aterina Mieras, Ramon Espasa i Lluís Alegre.

Els ponents van instar l’ Estat a complir els seus compromisos amb Catalunya, i la Generalitat,
a abandonar els seus plans i tornar a la casella de sortida. “Només que algú tingui una mica de coratge i digui que el referèndum no es pot fer de la manera com el volen fer”, va dir el catedràtic Arbós.Altres articles d´interés