Qui som?

Som un ampli grup de persones de procedències i sensibilitats diverses que, des de fa uns mesos, treballem per posar en valor la importància del catalanisme com a espai social compartit en defensa de les aspiracions socials i nacionals dels ciutadans de Catalunya i de la participació en la governabilitat d’Espanya.

Ho fem convençudes que ens aplega el catalanisme. Un catalanisme de portes obertes basat en el diàleg, la democràcia i el progrés.

El perquè de Portes Obertes del Catalanisme

El juliol de 2016, un ampli grup de persones de sensibilitats i procedències diverses, que compartiem una profunda preocupació per la situació política de Catalunya i el seu futur, ens vam reunir a l’Hotel Balmoral de Barcelona en un debat franc i obert per intercanviar punts de vista.

Ens aplegava el convenciment del paper que podia, i pot, jugar avui el catalanisme, entès com a espai social compartit. Un catalanisme de portes obertes basat en el diàleg, la democràcia i el progrés, eina imprescindible per abordar l’encaix de Catalunya dins d’Espanya i per donar resposta a les legítimes aspiracions nacionals, socials i culturals del nostre país.

Més enllà de constatar la nostra inquietud per la manca d’una sortida viable des de les posicions defensades pel govern de Catalunya i per la manca també de voluntat del govern espanyol d’oferir solucions, vam expressar la nostra voluntat de contribuir, en la mesura del possible, al diàleg i a reforçar l’ampli espai central del catalanisme.

El novembre de 2016 varem celebrar un acte al Centre Bonnemaison de Barcelona amb la intervenció d’una desena de persones de perfils diversos per presentar la plataforma Portes Obertes del Catalanisme. En la declaració que vàrem donar a conèixer reivindicàvem –i continuem reivindicant- el catalanisme com a expressió de cada un dels moments que ens ha tocat viure com a col·lectivitat humana plural, diversa i complexa. Avui, assenyalàvem, ens ha de permetre també plantejar noves opcions i possibilitats, donar resposta als nous reptes polítics i institucionals en el marc de la societat global del segle XXI.

Portes Obertes del Catalanisme ha treballat, des d’aleshores, per contribuir a alguns dels grans debats oberts al sí de la societat catalana en la seva recerca de solucions en àmbits tan sensibles com les infraestructures (març de 2017) o el respecte a la llei com expressió de la democràcia (maig de 2017) a la vegada que ha mantingut entrevistes i actuacions en el camp institucional i social encaminades a posar en valor el diàleg i la negociació.