Declaració Portes Obertes del Catalanisme

Declaració Portes Obertes del Catalanisme

2018-12-17T21:43:00+00:0015 de novembre, 2016|Declaracions|

Com a persones de plantejaments i experiències diverses, compromeses amb el país i amb la societat en aspectes molt diferents, volem expressar públicament el nostre compromís amb la recuperació d’un catalanisme plural, obert i integrador, imprescindible per abordar la profunda crisi institucional i política de Catalunya i del conjunt de l’Estat espanyol.

Entenem el catalanisme no com una finalitat en si mateixa sinó com un espai social compartit que permet plantejar i articular el conjunt i la diversitat d’aspiracions de la societat catalana, amb voluntat de cívica convivència amb la resta dels pobles d’Espanya i de presència i participació activa en la governabilitat de l’Estat.

El catalanisme que avui cal reivindicar i defensar és el que ens ha de permetre cohesionar la societat des de la democràcia, que vol dir també respecte a l’Estat de dret i al principi de legalitat, el diàleg i el progrés.

El diàleg és la culminació del respecte, la confiança, la voluntat d’acord entre les parts, de construir ponts sense exclusions. Ens cal diàleg per donar continuïtat a les aspiracions socials, culturals, polítiques i econòmiques de Catalunya en un marc espanyol, europeu i internacional,  d’una gran complexitat.

Som conscients de les dificultats que comporta optar pel camí del diàleg i del pacte, però considerem que és necessari, inexcusable i l’únic possible. Les visions reduccionistes de Catalunya i d’Espanya, la polarització al sí de la pròpia societat catalana, la unilateralitat i els enfrontaments interessats no ens ajudaran a avançar ni a satisfer les nostres legítimes reivindicacions col·lectives, a millorar els nivells d’autogovern i de reconeixement nacional, de progrés, d’inclusió social i d’educació generadora d’oportunitats.

Considerem que un procés de diàleg que doni resposta a aquestes aspiracions i que impliqui una reforma del marc institucional, hauria de comptar finalment amb l’aval democràtic del conjunt de la ciutadania.

El catalanisme ha estat, històricament, expressió de cada moment que ens ha tocat viure com a col·lectivitat humana plural, diversa i complexa. Avui ens ha de permetre també plantejar noves opcions i possibilitats, donar resposta als nous reptes polítics i institucionals en el marc de la societat global del segle XXI.

Novembre de 2016