Portes Obertes del Catalanisme reivindica un Onze de Setembre de tots els catalanes i les catalanes

Portes Obertes del Catalanisme reivindica un Onze de Setembre de tots els catalanes i les catalanes

2018-12-17T21:56:05+00:0010 de setembre, 2018|Notícies|

Volem normalitat al Parlament, diàleg entre les forces polítiques per tenir  un diagnòstic compartit de la situació a Catalunya i un govern que governi

L’Onze de Setembre, Diada Nacional de Catalunya, hauria de ser una festa cívica de tots els catalans i les catalanes per afirmar els valors de la llibertat i la democràcia, defensar les institucions i reconèixer-nos també com a  societat plural, diversa, celosa de la seva identitat nacional i cultural. La voluntat de compartir és el que vol dir ser “un sol poble”.

Rebutgem l’apropiació de la Diada per part dels partits i les organitzacions independentistes que ha acabat excloent de les celebracions institucionals i populars a  més de la meitat del país: es fa així un flac favor a la idea d’una Catalunya en la que tothom hi ha de tenir cabuda.

Enguany, la Diada coincideix de fet amb el primer aniversari d’un dels episodis més greus de la nostra recent història democràtica: les jornades del 6 i 7 de setembre de 2017 al Parlament de Catalunya quan la majoria parlamentària independentista, sense representar una majoria social, va aprovar les lleis de transitorietat i del referèndum, qüestionant el principi de legalitat, violentant la Constitució i l’Estatut i limitant greument els drets dels diputats de l’oposició. El resultat és que es va empènyer Catalunya cap a un escenari d’inestabilitat, divisió, incertesa i també de sofriment per a moltes persones.

Ni el referèndum del 1-O sense cobertura jurídica ni garanties, ni la desproporcionada resposta del govern del PP, la judicialització del conflicte amb l’empresonament de dirigents politics i socials, l’aplicació del 155 i la llarga paràlisi del govern i de les institucions ha servit per resoldre l’encaix de Catalunya a Espanya, per millorar la convivència o abordar els problemes dels catalans i les catalanes. I molt menys encara per proclamar la independència o la república, qüestions que no anaven més enllà del simbolisme i de la lluita pel poder. En aquest sentit va ser un engany col·lectiu a les aspiracions d’autogovern i d’afirmació nacional.

Tot i les dificultats existents, com és la perspectiva de celebració del judici als dirigents politics i socials empresonats, creiem que avui hi ha noves oportunitats de diàleg amb el govern del president Pedro Sánchez que no es poden desaprofitar.

Es per això que demanem al president de la Generalitat i als partits que donen suport al Govern que treballi, sense ambigüitats, per un nou clima polític a Catalunya, que ha de començar necessàriament per tornar la normalitat al Parlament; per dialogar i debatre entre les diverses forces parlamentàries per tal de tenir un diagnòstic compartit de la situació política a Catalunya i per governar.

Necessitem, en efecte, un govern que governi, que tingui la voluntat d’afrontar els seriosos problemes que té Catalunya en l’àmbit social, econòmic, en les polítiques d’educació, d’inclusió i benestar social, en el trànsit cap a una societat digital encara molt més complexa.

Necessitem també que totes les forces polítiques assumeixin com a prioritat les necessitats de Catalunya abans que les seves expectatives i interessos electorals.

Som conscients que probablement ens esperen encara dies i setmanes de dificultats, però creiem que els nostres dirigents polítics han d’estar a l’alçada de les circumstàncies, han d’apel·lar a la serenor, el civisme i la responsabilitat.

Des de Portes Obertes del Catalanisme continuarem treballant per l’entesa i el diàleg amb voluntat de contribuir a generar un nou clima de convivència i amplis espais de trobada i de col·laboració com correspon al catalanisme inclusiu, plural i obert.

Barcelona, 10 de setembre de 2018