Manifest contra el referèndum i a favor del marc constitucional

El Punt Avui  12-05-2017


El grup Portes Obertes reivindica que una societat democràtica “no pot banalitzar la desobediència

Portes Obertes del Catalanisme demana suspendre la convocatòria del referèndum d’autodeterminació i “renunciar explícitament a la desobediència del marc legal”. El grup de juristes defensa que l’estat de dret és “l’únic àmbit” des d’on es pot resoldre el conflicte entre Catalunya i Espanya. “Una societat democràtica no pot ni elogiar ni banalitzar la desobediència si no vol posar en risc, precisament, tota la legitimitat democràtica”, avisen els juristes en el manifest que es va presentar ahir al Col·legi d’Advocats de Barcelona.

En l’acte va participar, entre d’altres, l’expresident del Tribunal Constitucional, Eugeni Gay, que va identificar “la manca de diàleg” i la “falta de respecte al dret” com els dos principals problemes “de la situació actual”. Va insistir en el fet que el conflicte no té l’origen “en la Constitució”, sinó en la “manca de respecte” envers aquesta. Gay va deixar clar que no existeix cap escletxa a la Constitució Espanyola que pugui permetre “un referèndum vinculant”. Gay va augurar que, si la “voluntat de ruptura persisteix”, no cal “ser profeta” per conèixer el “risc” que es correria.

En el debat també va participar l’exconsellera de Justícia, Pilar Fernández Bozal, que va alertar que la gent “no coneix les conseqüències que pot tenir la desobediència sobre la seva persona”. A més, va lamentar que des de l’Estat espanyol “no es vulgui negociar” i que el govern català pretengui “arribar a un punt inabastable”. A banda de polítics com ara l’expresident de la Generalitat José Montilla o l’expresident d’Unió, Josep Antoni Duran i Lleida, també s’hi va acostar com a observador el president de l’ANC, Jordi Sànchez.

LA FRASE

Hi ha una situació d’empat. No es pot prendre una decisió al marge de la Constitució
Eugeni Gay
EXPRESIDENT DEL TRIBUNAL CONSTITUCIONAL

 

Noticia El Punt Avui: Manifest contra el referèndum i a favor del marc constitucionalAltres articles d´interés