La cohesió del catalanisme

La cohesió del catalanisme

2016-12-12T18:08:51+00:0028 de novembre, 2016|Articles d'opinió|

Probablement si ens preguntéssim que és el catalanisme per a cadascun de nosaltres sortirien tantes definicions com persones estem aquí.

Però estaríem d’acord en que és una manera de relacionar-nos en un espai de diàleg que cohesiona.

En primer lloc cal saber que som. Les xifres són molt clares.

  • Catalunya te 32.000 Km2 que significa el 0,7% de la Unió Europea.
  • Te un PIB de 200.000 milions d’euros i això és el 1,3% del de la Unió Europea
  • Som 7,5 milions d’habitants, l’1,5% de La Unió Europea.

Som això, ni més ni menys.

Fa un segle va sorgir el catalanisme com a element cohesionador.Era el moment en el que la població rural emigrava cap a les ciutats industrials.

Durant el segle XX aquest fenomen va continuar però els nouvinguts a les ciutats provenien de diverses regions de la resta d’Espanya.

En qualsevol cas parlaven la mateixa llengua, portaven el mateix vestuari, cuinaven de manera similar i resaven als mateixos déus. Les Mares de Déu son de diferent color i tradició però totes es diuen Maria.

Ara, la situació és molt més plural. A la ciutat de Barcelona hi conviuen 131 nacionalitats diferents.

L’any 1.996 hi havien 30.000 persones que havien nascut en d’altres països. El 2.006 ja eren 260.000 i avui en el conjunt de Catalunya en són un milió en xifres rodones.

Això significa també que hi ha persones de diferents colors, que vesteixen diferent amb costums diferents i que resen a altres déus.

Avui més que mai existeix la necessitat d’un element cohesionadordes de la diversitat i per nosaltres això és portes obertes del catalanisme.

És evident que vivim en un món en xarxa i que tothom està molt més interconnectat. Però també és evident que, a casa nostra, formem una comunitat humana amb relacions molt més estretes.

El catalanisme en sentit ampli ens cohesiona. Junts som més forts però no per defensar privilegis sinó per reivindicar una vida digna per a tothom. I també ens encoratja i ens obre la ment per posar totes les nostres capacitats a treballar per liderar idees i actuacions en el conjunt d’Espanya i d’Europa.

Hem de construir un espai que ens permeti als 7,5 milions, no a un 40% o 50%, sinó a la immensa majoria poder anar junts amb molts d’altres milions de persones que no volen separacions sinó col·laboració des de la lleialtat.

I tot aquest plantejament no és per a que les coses funcionin tècnicament millor sinó que és una manera de viure i conviure i d’expressar clarament la voluntat de que volem compartir un futur millor.

No hi ha millor resum de tot el que volem dir que el lema de la pròpia Unió Europea: Units en la Diversitat.