Eugeni Gay diu que si cal majoria reforçada per la llei electoral no es pot proclamar la independència “empatats”

El Món  12-05-2017


exvicepresident-del-tc-eugeni-gay                                L’exvicepresident del TC, l’exconsellera Fernández Bozal i el constitucionalista Xavier Arbós insten el Govern a paralitzar el referèndum temporalment “sense cap renúncia”

L’exvicepresident del Tribunal Constitucional Eugeni Gay ha opinat aquest dijous que si per fer la llei electoral catalana cal una majoria qualificada, no es pot proclamar la independència amb un “empat” tècnic entre partidaris i contraris. Per això, creu que cal promoure canvis constitucionals perquè Catalunya trobi el seu encaix a l’estat i “sigui escoltada”. Gay ho ha dit durant un acte de la plataforma Portes Obertes del Catalanisme, que reclama al Govern que paralitzi almenys temporalment el referèndum d’independència previst pel setembre i negociï amb el govern espanyol millores competencials, de finançament i de reconeixement nacional.

Tant Gay com l’exconsellera de Justícia i exadvocada de l’estat Pilar Fernández Bozal i el catedràtic de dret constitucional Xavier Arbós, han coincidit en el fet de destacar la importància del respecte a la llei i als procediments constitucionals, així com el rebuig a la desobediència.

Per a Gay, en el conflicte entre els governs català i espanyol “falta diàleg i respecte a la llei”. Així, ha demanat que “no se sacralitzi la llei” i que el dret adapti la legislació als canvis socials. A més, ha considerat que Catalunya és molt important per a Espanya i “ha de ser escoltada”

L’exmagistrat del TC ha dit que la Constitució Espanyola “no es va fer sota la pressió dels tancs” i és “bona doctrinalment”, tot i que calguin canvis. Però, per oposició, ha recordat que Catalunya no té llei electoral pròpia, ja que mai s’han posat d’acord les majories qualificades necessàries per aprovar-la. Per això, ha dit que si per aprovar la llei electoral cal majoria reforçada, “es pot prendre una decisió com la que es pretén, al marge de la Constitució, en una situació d’empat?”, s’ha preguntat. Així, ha opinat que Catalunya té legitimitat per legislar en determinades competències, però la legitimitat és única per tot l’estat.

“Contra la llei, no; només amb la llei, tampoc”

Durant l’acte, a banda de la conversa dels tres juristes, s’ha presentat el manifest de l’entitat que també demana paralitzar el referèndum. A la platea de la sala d’actes del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona hi havia destacades personalitats del PSC i Unió, com José Montilla, Miquel Iceta, Pere Navarro, Josep Antoni Duran Lleida o Ramon Espadaler, així com el president de l’ANC, Jordi Sànchez.

El manifest de l’entitat es titula ‘Contra la llei, no; només amb la llei, tampoc’ i insta a no “degradar les institucions, no saltar-se l’estat de dret, ni bloquejar els canvis que són necessaris i possibles”.

En la ‘Declaració Portes Obertes del Catalanisme’, del passat mes de novembre, ja van expressar el seu compromís amb “la recuperació d’un catalanisme plural, obert i integrador, imprescindible per abordar la profunda crisi institucional i política de Catalunya i del conjunt d’Espanya”. Aquest catalanisme que ha de permetre “cohesionar la societat des de la democràcia, i això vol dir també el respecte a l’estat de
dret i al principi de legalitat”.

“Malauradament, davant les apel·lacions a la desobediència i a la vulneració de l’ordenament constitucional i estatutari, és necessari afirmar, amb claredat i contundència, que no hi ha democràcia fora de l’Estat de Dret”, afirma. “Llei i democràcia no poden ser presentats com a termes contradictoris. Ben al contrari: la democràcia es basa, precisament, en el respecte a la Llei”, afegeix. “Una societat democràtica no pot ni elogiar ni banalitzar la desobediència si no vol posar en risc, precisament, tota la legitimitat democràtica”, conclou.

El camí de saltar-se la llei “no porta enlloc”, però “amb la veneració de la llei no n’hi ha prou”, afirma, i afegeix que “la llei, a més, no pot ser un contingut petrificat. De canviar les lleis se n’ha d’ocupar la política”. A la política li “correspon adaptar la llei a les necessitats de la pròpia societat”. “És l’hora de la política”, rebla.

Més endavant, el manifest afegeix que “el camí de la judicialització no porta a res de positiu. L’immobilisme menys”. Però “la crida a la desobediència tampoc ajuda a resoldre els problemes del país i, a més, degrada les institucions d’autogovern, deslegitima l’autoritat dels governants i deteriora la convivència democràtica”. Des del respecte a totes les ideologies polítiques, secessionistes o no, els signants creuen que “nómes des del consens, el diàleg i la negociació es pot canviar l’actual marc legal per reformar-lo i adaptar-lo a les necessitats i les inquietuds de la societat actual”.

“Els canvis en el marc constitucional són necessaris i possibles; les possibilitats són diverses i poden concretar-se amb reformes legals, més o menys àmplies, que facilitin solucions tècniques i jurídiques als problemes polítics que un diagnòstic compartit ha de permetre determinar”, indica.

“Comencem, de nou, pel principi: identifiquem les mancances, reals, del nostre autogovern i busquem l’acord sobre les mesures que contribueixin a resoldre-les”, aconsella. I per a això, insta a utilitzar la negociació, les aliances i les “complicitats” per resoldre un problema que “només te solució en l’àmbit de l’Estat de Dret i de la política”.

Per tot això, l’entitat demana “compromisos concrets” tant al govern espanyol com al català. A l’estat li reclama iniciar ràpidament la negociació de les qüestions reiteradament plantejades pel Govern de la Generalitat en relació a l’exercici de les seves competències i concretar l’execució de les inversions pendents a Catalunya. També demana complir els compromisos polítics assumits amb anterioritat per les dues institucions, ja sigui sobre la Disposició Addicional 3ª de l’Estatut, el finançament del Cos dels Mossos d’Esquadra o l’execució del Pla de Rodalies, entre d’altres. Per últim, vol que el govern estatal assumeixi el compromís d’iniciar el diàleg amb totes les parts concernides per tal de “revisar el funcionament” de l’actual Estat de les Autonomies, en qüestions com ara el “respecte a la singularitat nacional de Catalunya”, el finançament de l’autogovern, el respecte a les competències de la Generalitat i “l’establiment de mecanismes de participació en les polítiques estatals”.

A la Generalitat, l’entitat li reclama “suspendre la prevista convocatòria d’un referèndum d’autodeterminació, si més no provisionalment, el que no suposa renunciar a qualsevol plantejament legítim en una societat democràtica”; “renunciar explícitament a la desobediència del marc legal, sense renunciar al legítim propòsit de canviar aquelles normes que consideri lesives per als interessos de Catalunya”; “participar activament en les negociacions per a la resolució dels temes que el propi Govern de la Generalitat ha plantejat al govern d’Espanya”; “incorporar-se a la negociació sobre el nou finançament autonòmic, amb l’objectiu d’acordar un mecanisme més just d’atribució dels recursos tributaris i incrementar la coresponsabilitat fiscal de la Generalitat”; i finalment, “treballar per a la concreció d’un acord a Catalunya per a una sortida acordada de l’actual crisi política”.

Finalment, Portes Obertes del Catalanisme fa una crida als catalans per donar suport a “l’únic procés que ha de portar satisfacció a la societat: el de la negociació i el pacte que doni resposta a les aspiracions d’autogovern, solucioni els problemes constatats en el desenvolupament de l’organització territorial d’Espanya, impliqui una reforma del marc institucional i, finalment, pugui comptar amb l’aval democràtic del conjunt de la ciutadania”.

Per la seva banda, Fernández Bozal ha posat com a exemple de negociació els acords entre advocats, que impliquen moltes reunions, renúncies i compliment de promeses. En aquest sentit, ha dit que hi ha sortides polítiques i jurídiques al conflicte plantejat. L’exconsellera ha defensat que moltes parts de la Constitució encara són encara útils i vigents i no caldria reformar-les. Així mateix, ha dit que aquells que se salten la llei un cop o insten a la desobediència, “ho faran més vegades”. De fet, segons ella, la llei no és sagrada, però sí que és sagrat el seu respecte i compliment.

De tots tres, el més aplaudit pel públic ha estat Xavier Arbós, que ha recordat que si els franquistes i els antifranquistes van pactar la Constitució, ara “no hi ha excusa” per fer-ho. A més, ha dit que els avenços de Catalunya en les últimes dècades han estat gràcies a la Constitució i l’Estatut. Arbós també s’ha mostrat contrari a la desobediència, perquè “hi ha estats de dret no democràtics, però no democràcia sense estat de dret”. Tot i així, ha admès que moviments com l’independentista o el del 15-M mostren que hi ha una “crisi de legitimitat”.

El catedràtic ha admès que l’actual Constitució podria permetre un referèndum consultiu sobre la independència, segons alguns juristes, però en cap cas un referèndum vinculant. Per tot això, ha demanat “rebaixar la tensió” i ho ha reclamat específicament al Govern català, paralitzant el referèndum, almenys temporalment, “sense cap renúncia a l’objectiu”, ja que al setembre no es podrà fer un referèndum “amb garanties”. Per últim, ha reclamat als independentistes que no diguin “mentides” equiparant la Constitució Espanyola a la turca, dient que permet la intervenció de l’exèrcit contra la població civil.

Noticia El Món: Eugeni Gay diu que si cal majoria reforçada per la llei electoral no es pot proclamar la independència “empatats”

 Altres articles d´interés