El moviment Portes Obertes demana que la Generalitat aturi el referèndum

Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals   12-05-2017


Acte juridic 1 CCMA

Portes Obertes del Catalanisme, una associació no sobiranista impulsada per les entitats Tercera Via i Construïm, demana al govern de la Generalitat que suspengui el referèndum. En un acte al qual han assistit noms destacats del PSC i l’antiga Unió Democràtica, l’entitat ha presentat un manifest que exigeix respecte a la democràcia i al marc constitucional.

El manifest admet que el marc constitucional es pot modificar, però des del diàleg, i afegeix que la població catalana desconeix els riscos que comportaria desobeir les lleis. Entre les intervencions en l’acte, l’exconsellera de Justícia Pilar Fernández Bozal, que va formar part del govern d’Artur Mas entre el 2010 i el 2012, ha avisat que la desobediència de les lleis és “molt perillosa” i ha demanat que el procés sobiranista “respecti” els “procediments legals establerts”.

Per la seva banda, l’exvicepresident del Constitucional Eugeni Gay ha reivindicat que la Constitució “és una de les millors” lleis fonamentals d’Europa i ha lamentat que molts dels que la critiquen ho fan des del “poc coneixement”. Un altre dels participants en l’acte, el catedràtic de Dret Constitucional Xavier Arbós, ha retret que els líders sobiranistes contraposin la legitimitat democràtica i la legalitat, i ha subratllat que “no es pot desqualificar tot un sistema jurídic aixecant la bandera de la legitimitat en benefici propi”.

Entre el públic hi havia l’expresident de la Generalitat José Montilla; el primer secretari del PSC, Miquel Iceta; l’exlíder d’Unió Josep Antoni Duran i Lleida; l’exalcalde de Barcelona Jordi Hereu, l’exprimer secretari socialista Pere Navarro, i fins i tot el president de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC), Jordi Sànchez.Altres articles d´interés