El compromís catalanista per a superar el bloqueig polític

El compromís catalanista per a superar el bloqueig polític Declaració de Portes Obertes del Catalanisme

2021-04-06T12:24:28+00:0028 d'octubre, 2020|Declaracions|

Des de novembre de 2016, Portes Obertes del Catalanisme vindica el llegat del catalanisme i en proclama la seva utilitat. El catalanisme, per a nosaltres, és un espai compartit que permet articular les aspiracions de la societat catalana amb la voluntat de presència i participació activa en la governabilitat d’Espanya.

Creiem que el catalanisme implica un compromís amb el desenvolupament del país, el benestar dels seus habitants i la preservació de la identitat col·lectiva, per mitjà de l’exercici de l’autogovern que es deriva de la condició nacional de Catalunya.

És també un compromís amb una idea d’Espanya entesa com un projecte compartit, basat en el reconeixement de la diversitat, en la lleialtat institucional, en l’impuls de les reformes necessàries en cada moment històric i en la voluntat de liderar-les. I, també, un compromís amb la construcció del projecte europeu, del que ens volem sentir partícips i protagonistes.

En aquest moment difícil de la nostra història col·lectiva, el catalanisme és el camí per cohesionar la societat catalana des de la democràcia amb el ferm propòsit de bastir ponts sense exclusions, sobre la base del diàleg, la negociació i el pacte.

Som molt crítics amb l’actual situació política que bloqueja les nostres institucions i no permet avançar ni en l’autogovern ni en les polítiques públiques que necessita la societat catalana. És hora de fer balanç del “procés” i constatar que no ha comportat passes endavant i sí, en canvi, divisió, patiment i pèrdua de capacitat i de prestigi de la Generalitat de Catalunya.

Amb l’esperança que les pròximes eleccions al Parlament de Catalunya obrin una nova etapa presidida per l’afany de governar el país i superar aquest bloqueig polític, considerem que les organitzacions polítiques de la tradició del catalanisme polític, més enllà de fórmules de col·laboració política, electoral o parlamentària, haurien de compartir un conjunt d’objectius com són:

1r.- Preservar la unitat civil del poble de Catalunya. No es pot excloure de la ciutadania ningú pel fet de no compartir una determinada ideologia política. El govern de Catalunya ha de ser capaç de governar per al conjunt de la societat catalana.

2n.- Reforçar l’autogovern de Catalunya, amb les reformes en la organització territorial d’Espanya que tantes vegades hem reclamat i que són, ara, més necessàries que mai, de manera que les nostres institucions disposin dels mitjans adequats per resoldre els problemes de la societat catalana, orientar el seu desenvolupament i adoptar les decisions per fer de Catalunya un país més pròsper i més cohesionat.

3r.- Establir, com a principal prioritat del nou Govern de Catalunya, la superació dels efectes de la pandèmia en tots els ordres: en el teixit econòmic, en les relacions socials, en els serveis socials, educatius i sanitaris, en l’activitat cultural i en la capacitat d’innovació de les nostres empreses. És hora d’ocupar-se, per damunt de tot, de les urgències dels catalans i les catalanes.

4t.- Treballar per a un projecte comú a Espanya, que ha de partir del reconeixement mutu del seu caràcter plurinacional, pluricultural i plurilingüístic.

5è.- Defensar el projecte europeu, amb més solidaritat i més polítiques compartides que facin d’Europa un referent al món en la defensa de la societat del benestar, de la llibertat, del progrés econòmic i de la sostenibilitat ambiental.

A Portes Obertes som conscients de les dificultats que travessa el país i de la complexitat dels reptes polítics i socials que hem d’encarar. Però estem convençuts de que el catalanisme polític pot contribuir decisivament al canvi de rumb imprescindible per encarar-los amb èxit.

Barcelona, octubre de 2020