Diàleg, acord, responsabilitat

Diàleg, acord, responsabilitat

2016-12-12T18:09:27+00:0028 de novembre, 2016|Articles d'opinió|

“El diàleg es la culminació del respecte, la confiança i la voluntat d’acord entre les parts, de construir ponts sense exclusions. Ens cal diàleg per donar continuïtat a les aspiracions socials, polítiques i econòmiques de Catalunya en un marc espanyol, europeu i internacional d’una gran complexitat”

Això diu la declaració que avui els hem presentat. Tot plegat, un conjunt d’obvietats que no valdria recordar en una societat democràtica, però estem on estem i sembla oportú recordar ho.

El primer i mes important “mandat democràtic” que tenen els polítics electes es exercir el diàleg per tal d’arribar a les imprescindibles transaccions que garanteixin el progrés, l’estabilitat i la cohesió social.
No hi ha altre camí per garantir el progrés que el diàleg, el pacte i la transacció.

El diàleg cal afrontar-lo des del reconeixement de la realitat, no des de la ficció, des del respecte al principi de legalitat, no des de una suposada astúcia, que no es res més que una tergiversació del  significat dels conceptes, i que fàcilment pot travessar la frontera del populisme.

Catalunya necessita avui molt diàleg, cara endins i cara enfora, que culmini amb un projecte col·lectiu real i possible, no emocional.

En un mon global molt i molt complex, i amb evidents riscos que posen en perill la nostre civilització, hem de tocar de peus a terra, acceptar la realitat, i mirar de transformar-la entre tots , no unilateralment, sinó mitjançant el diàleg i l’acord.

Nosaltres, amb Portes Obertes del Catalanisme, volem assumir la part de responsabilitat que ens pertoca, modesta, però essencialment democràtica.