Deixa’t portar – Fèlix Riera

La Vanguardia Opinió  19-09-2017


Fèlix Riera

En certs àmbits de l’independentisme més compromès amb la idea de trencar amb Espanya declaren que ha quedat enrere la fase dedicada a la lluita per la legitimitat i que ara és el moment d’iniciar la lluita pel poder. Aquesta declaració expressa la idea que entrem en una fase del conflicte de la qual només és possible sortir-ne victoriós o derrotat.

El filòsof i polític italià Mario Tronti, ara reivindicat per l’extrema esquerra europea, advertia: “El moviment obrer no va ser vençut pel capitalisme, sinó per la democràcia”. Una observació que alguns fan seva, substituint moviment obrer per moviment independentista, en considerar que aquest hagués governat els destins de Catalunya si no hagués triomfat la transició que va comportar una democràcia tenallada pels últims dies del franquisme. Aquestes idees són subjacents a l’estratègia de fons que es persegueix amb el referèndum de l’1 d’octubre: mostrar-se com una revolució que proclama edificar la llibertat del poble, quan el que es pretén és un canvi substancial en el model de vida de la societat catalana. Una invitació perquè els ciutadans es deixin portar, sense oferir resistència, per així poder actuar amb el seu beneplàcit contra el poder nu de l’Estat espanyol, que, d’altra banda, ja no busca l’aprovació dels seus ciutadans. Per plasmar aquesta lluita pel poder val l’asseveració de Laurent Danet: “El front en cada persona, i ningú en cap front”.

La fase de la lluita pel poder que es teoritza des del sector independentista implica que qualsevol acció que es realitzi en les pròximes setmanes i mesos quedarà justificada pel simple fet de fer-ho contra el poder nu de l’Estat espanyol a Catalunya. Arribar fins aquí, caure en la temptació del tot s’hi val, tant des del Govern espanyol com des del Govern de la Generalitat, desemboca definitivament en dinamitar l’Estat a Catalunya. És una es­tratègia que persegueix aïllar els ciutadans de tota solució que no passi per ells. Un acte de ruptura provocat per la capacitat d’arrossegament de la CUP al Govern de la Generalitat per acceptar accelerar l’aprovació de la llei de Transitorietat i fundacional de la República catalana. Es tracta, en definitiva, de donar sentit a la concepció que la política està per distreure’ns; perquè el poder està en una ­altra banda.Altres articles d´interés