Defensem la unitat del poble de Catalunya contra la fractura social

Defensem la unitat del poble de Catalunya contra la fractura social

2018-12-18T00:19:19+00:0029 de juliol, 2017|Declaracions|

Ens cal contenció, prudència i avançar cap a un diagnòstic compartit dels problemes

El passat mes de maig, en la declaració Contra la llei, no; només amb la llei, tampoc,presentada durant l’acte celebrat al Col·legi d’Advocats de Barcelona, Portes Obertes del Catalanisme expressava l’opinió col·lectiva de que “una societat democràtica no pot ni elogiar ni banalitzar la desobediència si no vol posar en risc, precisament, tota legitimitat democràtica”. Creiem que cal reiterar-ho: no acceptem que es fomenti la falsa divisió entre bons i dolents, ni la desqualificació de ningú en nom de la democràcia o de Catalunya.

Avui hi insistim, com insistim també en reivindicar la urgència de canvis en profunditat que contribueixin a resoldre els problemes de l’autogovern de Catalunya i els dèficits de l’arquitectura territorial d’Espanya. L’encaix de Catalunya dins d’Espanya és possible i necessari en una Europa en la que podem jugar un destacat paper.

Alertàvem aleshores, i avui ho tornem a fer, que saltar-se la llei o impedir els canvis necessaris i possibles, només comporta la degradació de les institucions i el bloqueig de les solucions reals. Es per això que no ens cansarem de demanar als responsables polítics un esforç de diàleg i negociació.

Ens cal ara posar l’accent en la necessitat de compartir un diagnòstic sobre els problemes concrets que hem d’abordar per millorar l’autogovern, resoldre els greuges acumulats i caminar cap al reconeixement inequívoci pràctic de la realitat nacional i cultural de Catalunya. I també volem advertir sobre la fragilitat del moment que viu el nostre país.

Dissortadament, les veus que apel·len al diàleg no han estat escoltades i avui estem a les portes d’un conflicte quines conseqüències desconeixem però que, en qualsevol cas, poden posar en risc la convivència i la pau social a Catalunya.

Com si fos una seqüència premeditada, hi ha qui s’entesta en prendre decisions que puguin provocar una reacció jurídica que a la vegada justifiqui la continuïtat de la confrontació institucional. Ens resistim a acceptar que no hi pugui haver un altre camí per arreglar les coses.

No volem la fractura social ni acceptem la desqualificació de ningú en nom de la democràcia o de Catalunya. Volem preservar la unitat civil del poble de Catalunya que, per definició, és divers i plural en la seva composició, interessos socials i econòmics i opcions polítiques.

Per això, davant les decisions que es puguin adoptar durant les properes setmanes, Portes Obertes del Catalanisme considera necessari:

– Contenció i prudència. Els qui tenen les màximes responsabilitats de govern, a Catalunya i a Espanya han de fer un esforç de contenció i de prudència, àdhuc en relació a l’escalada verbal que s’està produint. En conseqüència les formacions polítiques, a Catalunya i al conjunt d’Espanya i sigui quina sigui la seva posició, han de contribuir a rebaixar el to de les declaracions i de les reaccions a les declaracions dels altres, evitant així la creació d’una atmosfera de tensió que no ajudarà a resoldre els problemes.

– Valentia i responsabilitat. Reiterem la nostra convicció de que cal dissenyar una nova via per a solucionar els problemes de l’autogovern, abans de portar-nos a un camí de no retorn.

Mantenir les vies de diàleg. Les entitats i organitzacions de la societat civil, com el conjunt de la ciutadania, han de ser actives a favor de la responsabilitat i del propòsit de no trencar, en cap cas, les vies de diàleg que, després de l’1 d’octubre, caldrà reconstruir. Haurem, aleshores, de mirar endavant i no endarrere, sense rancúnia i plantejar-nos també com afrontar una agenda d’urgències i prioritats socials i econòmiques que ha estat bandejada els darrers anys.

– Passos positius. Cal valorar positivament els passos donats per algunes organitzacions polítiques i socials de Catalunya i d’Espanya en la línia de reconèixer que, des del respecte a la llei i a la legitimitat democràtica, els problemes plantejats només es podran resoldre en el marc d’una negociació política. Igualment, cal reconèixer i valorar positivament els cada cop més freqüents pronunciaments de personalitats i intel·lectuals d’àmbit espanyol que es mostren receptius a la necessitat d’aquesta negociació política.

Portes Obertes del Catalanisme seguirà treballant activament per oferir un espai de trobada i de col·laboració amb tots aquells que, des d’un inequívoc compromís catalanista amb la millora de l’autogovern i el reconeixement nacional de Catalunya i  des de la més profunda convicció democràtica, creuen que és possible una via d’entesa basada en una renovació del pacte constitucional i en un acord polític que pugui comptar amb l’aval democràtic expressat a les urnes del conjunt dels ciutadans i les ciutadanes.

Balmoral 2

20 de juliol de 2017