Declaració sobre els resultats del 14-F

Declaració sobre els resultats del 14-F Declaració de Portes Obertes del Catalanisme

2021-04-06T12:15:23+00:0018 de febrer, 2021|Declaracions|

Portes Obertes del Catalanisme vol posar l’accent en la gran responsabilitat dels grups polítics a l’hora d’administrar els resultats de les eleccions del 14-F i prendre les decisions que hauran de conformar la presidència del Parlament, primer, i la presidència del Govern de la Generalitat després.

Per a nosaltres, que creiem en el catalanisme transversal com espai de diàleg i de convivència,, els resultats electorals són una oportunitat per sortir de la situació de paràlisi política, institucional i administrativa en que es troba Catalunya. També per conformar un govern amb prou capacitat per a gestionar les polítiques necessàries que ens ajudin a superar les conseqüències de la pandèmia i a recuperar el tremp de la nostra economia.

El principal interrogant que han de resoldre els grups polítics es si volen explorar noves vies que mitjançant el diàleg i la negociació permetin construir una proposta compartida per la immensa majoria de catalans i catalanes o si, pel contrari, volen seguir el mateix camí que ens ha portat a la paràlisi i a la pèrdua de vitalitat del nostre autogovern.

És per això que sigui quina sigui la formula de govern que finalment s’assoleixi, considerem que per  sortir de la dinàmica de blocs cal:

1er. Refermar la convicció de que el Parlament ha de ser la cambra de tots, expressió de la pluralitat de la societat catalana. Per això, la nova Mesa i la presidència del Parlament han de respectar aquesta pluralitat i assumir el compromís d’actuar com un instrument en favor del diàleg i no en favor de la confrontació.

2on. Assumir que l’excepcional situació social i econòmica derivada de la pandèmia,  requereix un governdisposat a exercir les seves competències i a mobilitzar tots els recursos disponibles, superant l’excés de retòrica i de simbolismes que han caracteritzat els darrers anys

3er. Reconèixer la necessitat de converses i de col·laboració entre el PSC i ERC, com a forces netament destacades de la contesa electoral, per a la reconstrucció dels ponts de diàleg, imprescindibles si es vol trobar solucions als problemes de fons del nostre autogovern i de la societat catalana. Diàleg que cal fer extensiu a la resta de grups parlamentaris que creuen en el ell i en la negociació com a mètode: no hi ha un altre camí que aquesta entesa.

4rt. Reconèixer igualment la vigència dels problemes del nostre autogovern (reconeixement nacional, finançament, inversions, competències, reformes de l’arquitectura territorial, …) i la necessitat de prendre mesures per al restabliment d’un espai mínim de confiança i col·laboració institucional entre el govern de Catalunya i el govern d’Espanya. És aquest marc el que ha de permetre adoptar mesures respecte dels dirigents independentistes condemnats i caminar cap un compromís mutu de respecte de l’estat de dret.

Barcelona, 18 de febrer de 2021