Sobre el nou President de la Generalitat i el seu govern

Sobre el nou President de la Generalitat i el seu govern

2018-12-17T23:35:45+00:0017 de maig, 2018|Declaracions|

Portes Obertes del Catalanisme celebra que amb la investidura de Joaquim Torra i Pla com a legítim President de la Generalitat per part del Parlament de Catalunya, s’acabi amb un període d’excepcionalitat institucional que s’ha allargat massa en el temps.

Volem creure que, per la naturalesa de la investidura, el President de la Generalitat actuarà amb plena autonomia en la presa de decisions, sense estar subordinat a d’altres instàncies, i que ho farà amb ple respecte al marc jurídic i de manera específica a l’Estatut d’Autonomia de Catalunya.

És cert que les primeres passes del nou president no són un bon auguri. Però seguim creient que seva actuació s’haurà d’orientar al conjunt de la societat catalana,  abordant els seus problemes i inquietuds i per a fer-ho possible caldrà un govern fort i una legislatura llarga. Més soroll, més gesticulació i més radicalisme només ajudarien a agreujar la situació.

És des del respecte a les nostres institucions i el compromís amb el catalanisme plural, obert i integrador que demanem al President de la Generalitat que prengui  mesures urgents que contribueixin a superar l’actual situació de divisió social, crisi institucional i manca de solucions als problemes i urgències dels catalans i les catalanes. Assenyalem com a qüestions fonamentals:

1.    Que el President, el govern i la majoria parlamentaria que el sustenta dialoguin amb totes les forces polítiques del Parlament de Catalunya amb la voluntat de rebaixar el clima de divisió social que s’ha generat al país i per treballar per un projecte compartit per millorar l’autogovern.

2.    Que el President i el govern facin gestos públics i adoptin mesures concretes per afavorir la unitat civil del poble de Catalunya respectant la seva diversitat i pluralitat

3.    Que s’obrin canals de comunicació i de diàleg amb el govern espanyol i amb les diverses forces polítiques d’àmbit estatal de cara a abordar els principals problemes plantejats

4.    Que Catalunya normalitzi les seves relacions amb les institucions europees

5.    Que el govern de la Generalitat presti especial atenció als ajuntaments i a les politiques de cohesió i vertebració que desenvolupen

6.    Que s’adoptin mesures urgents per donar una resposta a les grans prioritats de Catalunya. Entre elles figura de manera destacada el finançament que ha de constituir una fita essencial en l’agenda del govern.

7.    Així mateix cal aprovar actuacions també urgents respecte al desenvolupament econòmic i industrial, el foment de l’ocupació i el repte digital; les s politiques de benestar i cohesió social, educació, sanitat, serveis socials i cultura, l’habitatge i la pobresa energètica i les infraestructures

Portes Obertes del Catalanisme manifesta la seva voluntat de contribuir a generar un  clima de diàleg i entesa a Catalunya, col·laborant a implementar totes aquelles mesures que permetin escoltar totes les veus del país, a posar en valor la diversitat i pluralitat de la nació catalana.

Barcelona, 17 de maig de 2018