És urgent tenir president i govern

És urgent tenir president i govern

2018-12-18T00:16:47+00:0016 d'abril, 2018|Declaracions||

Hem assistit, de nou, a una escenificació del bloqueig amb la convocatòria d’un ple d’investidura que tothom sabia que estava condemnat al fracàs. Seguim sense govern de la Generalitat, seguim avançant cap a la cronificació del conflicte. És probable que hi hagi sectors de l’independentisme que així ho desitgin, per forçar les contradiccions i seguir la via de la “desobediència”. Sabem, però, que n’hi ha d’altres que malden per encarar les dificultats existents de manera més realista i positiva.

A mesura que passen les setmanes sense que hi hagi una investidura de veritat que permeti formar govern, la situació es degrada i van apareixent moments de tensió que poden afeblir la convivència a la societat catalana.

Mentre la majoria parlamentaria independentista i el Govern Rajoy segueixin instal·lats en la confrontació, el nostre autogovern seguirà estancat.

Les conseqüències de la vigència de l’article 155 són dolentes per a tots. Estem davant d’una acció de govern que es limita a l’administració burocràtica dels temes de tràmit, sense prendre cap mesura ni decisió en relació als greus problemes que pateixen els ciutadans i les ciutadanes d’aquest país.

L’autogovern no pot estar subordinat a les querelles internes dels grups majoritaris o als protagonismes personals de ningú.

El comportament de la majoria parlamentària independentista no ajuda gens a situar les coses en el terreny de la negociació política. Tampoc el comportament del govern espanyol, que segueix sense prendre cap iniciativa política i fiant tota la seva estratègia als processos judicials en marxa.

La majoria independentista ha de trobar el coratge necessari per dirigir un canvi de rumb que ens tregui d’aquest camí sense sortida, sense haver d’anar a una nova convocatòria d’eleccions. Entestar-se en els moviments tàctics que només serveixen per a la confrontació pot ajudar alguns, però no ajuda el país.

Certament que el context judicial tendeix a empitjorar i ho pot fer més intensament. El manteniment de la presó preventiva, com mesura cautelar, que pesa sobre els dirigents polítics i associatius, és un fet que no ajuda a la distensió. Des del respecte a una decisió que només a la judicatura correspon, Portes Obertes del Catalanisme reitera la seva opinió de que la presó preventiva és una mesura excepcional i límit, que considerem desproporcionada.

De la mateixa manera volem expressar que qualificar de terrorisme el comportament i les accions dels grups que defensen la causa de l’independentisme, i que provoquen aldarulls que de cap manera es poden ni legitimar ni justificar, ens sembla exagerat.

Per tot això volem reiterar:

– La urgència d’investir un president o presidenta que pugui exercir efectivament el seu càrrec d’acord amb l’Estatut i la Constitució.

– La urgència de formar un nou govern de la Generalitat, que respongui davant del Parlament, i que s’imposi com la primera de les seves obligacions recompondre els ponts trencats i treballar per fer possible un acord intern entre les forces polítiques catalanes en defensa d’una altra via per a la millora de l’autogovern.

Estem en una situació difícil, que requereix coratge i serenitat. Coratge per dir les coses pel seu nom. Serenitat per no deixar-se endur per les emocions, per molt legítimes que siguin.

Barcelona, 13 d’abril de 2018