Declaració de Portes Obertes del Catalanisme: Per una Diada de tothom

Declaració de Portes Obertes del Catalanisme: Per una Diada de tothom Portes Obertes del Catalanisme

2021-07-27T11:42:57+00:0010 de setembre, 2019|Declaracions|

L’any 1980, el Parlament de Catalunya va escollir la data de l’onze de setembre com a Diada Nacional de Catalunya pel seu caràcter de símbol de la perseverança dels catalans i les catalanes en defensa de les llibertats i de l’autogovern.

Per aquest motiu, la Diada Nacional ha de ser inclusiva, unitària i transversal, patrimoni de la seva ciutadania, reflex de la pluralitat. Un any més, però, els partits polítics i les entitats independentistes volen monopolitzar-la i convertir-la en simple altaveu d’una opció que exclou a mes de la meitat dels catalans i les catalanes i menysté el marc constitucional i estatutari. El que es més greu: el Govern i la Presidència de la Generalitat, dimitint de la seva dimensió institucional com a representants de tots els catalans, utilitzen de manera arbitrària el significat de la Diada.

Com a demòcrates i catalanistes, ens neguem a acceptar la utilització sectària de la Diada Nacional de Catalunya, posada al servei de plantejaments que ens divideixen, alimenten el conflicte i la gesticulació però son incapaces de trobar sortides reals basades en el diàleg, la negociació i el compromís amb les necessitats reals dels catalans i els valors de l’Estat de Dret.

Som conscients que enguany bona part de la societat catalana espera amb preocupació la sentència del judici contra els líders del procés independentista culminat la tardor del 2017 i que porten gairebé dos anys en presó preventiva.

Portes Obertes del Catalanisme s’ha manifestat reiteradament en contra de la judicialització de la política i a favor de la necessitat de trobar una sortida política als problemes de naturalesa política. En coherència amb aquest plantejament, un cop més aprofitem aquesta data per cridar a totes les forces polítiques, socials i econòmiques sense excepció a fer un exercici de responsabilitat i treballar per Catalunya, per recuperar la unitat civil del poble de Catalunya, per reafirmar les nostres institucions i enfortir l’autogovern.

Creiem que ara cal fer un pas endavant a favor del diàleg al sí de la pròpia societat catalana, cal reconèixer la profunda crisi de confiança, de credibilitat i de governabilitat que té Catalunya com a pas previ per afrontar els seriosos reptes socials, econòmics, educatius, mediambientals que tenim col·lectivament plantejats.

Barcelona, 9 de setembre de 2019

El Món: Portes Obertes del Catalanisme demana una Diada “de tothom”