Contra la llei, no; només amb la llei, tampoc

Contra la llei, no; només amb la llei, tampoc

2018-12-18T00:18:01+00:0014 de maig, 2017|Declaracions|

No degradem les nostres institucions ni saltant-nos l’estat de dret ni bloquejant els canvis que són necessaris i possibles

En la “Declaració Portes Obertes del Catalanisme”, de novembre de 2016, vàrem expressar el nostre compromís amb la recuperació d’un catalanisme plural, obert i integrador, imprescindible per abordar la profunda crisi institucional i política de Catalunya i del conjunt d’Espanya.

Aquest catalanisme que reivindiquem ens ha de permetre cohesionar la societat des de la democràcia, i això vol dir també el respecte a l’estat de dret i al principi de legalitat.

Malauradament, davant les apel·lacions a la desobediència i a la vulneració de l’ordenament constitucional i estatutari, es necessari afirmar, amb claredat i contundència, que no hi ha democràcia fora de l’Estat de Dret. Llei i democràcia no poden ser presentats com termes contradictoris. Ben al contrari: la democràcia es basa, precisament, en el respecte a la Llei.

Portes Obertes del Catalanisme es vol afegir a les múltiples manifestacions de grups i institucions diverses del nostre país que s’han expressat en els mateixos termes: Una societat democràtica no pot ni elogiar ni banalitzar la desobediència si no vol posar en risc, precisament, tota legitimitat democràtica.

El camí de saltar-se la Llei no porta enlloc. Tanmateix, amb la veneració a la Llei no n’hi ha prou. La Llei, a més, no pot ser un contingut petrificat. De canviar les lleis se n’ha d’ocupar la política.

A la política li correspon adaptar la Llei a les necessitats de la pròpia societat. Els canvis en el nostre marc constitucional són necessaris i possibles. Les possibilitats són diverses i poden concretar-se amb reformes legals, més o menys àmplies, que facilitin solucions tècniques i jurídiques als problemes polítics que una diagnosi compartida ens ha de permetre determinar.

És l’hora de la Política. Comencem, de nou, pel principi: identifiquem les mancances, reals, del nostre autogovern i busquem l’acord sobre les mesures que contribueixin a resoldre-les. Utilitzem per a això, la negociació, les aliances i les complicitats per a resoldre un problema que només te solució en l’àmbit de l’Estat de Dret i de la política.

Portes Obertes del Catalanisme demana compromisos concrets al govern d’Espanya i al govern de Catalunya:

Al govern d’Espanya:

  • Iniciar ràpidament la negociació de les qüestions reiteradament plantejades pel govern de la Generalitat en relació a l’exercici de les seves competències i concretar l’execució de les inversions pendents de l’Estat a Catalunya.

  • Complir els compromisos polítics assumits amb anterioritat per les dues institucions, ja sigui sobre la Disposició Addicional 3ª de l’Estatut, el finançament del Cos dels Mossos d’Esquadra o l’execució del Pla de Rodalies, entre d’altres.

  • Assumir el compromís d’iniciar el diàleg amb totes les parts concernides per tal de revisar el funcionament de l’actual Estat de les Autonomies, en qüestions com ara el respecte a la singularitat nacional de Catalunya, el finançament de l’autogovern, el respecte a les competències de la Generalitat i l’establiment de mecanismes de participació en les polítiques estatals.

Al govern de la Generalitat:

  • Suspendre la prevista convocatòria d’un referèndum d’autodeterminació, si més no provisionalment, el que no suposa renunciar a qualsevol plantejament legítim en una societat democràtica.

  • Renunciar explícitament a la desobediència del marc legal, sense renunciar al legítim propòsit de canviar aquelles normes que consideri lesives per als interessos de Catalunya.

  • Participar activament en les negociacions per a la resolució dels temes que el propi govern de la Generalitat ha plantejat al govern d’Espanya.

  • Incorporar-se a la negociació sobre el nou finançament autonòmic, amb l’objectiu d’acordar un mecanisme més just d’atribució dels recursos tributaris i incrementar la coresponsabilitat fiscal de la Generalitat.

  • Treballar per a la concreció d’un acord a Catalunya per a una sortida acordada de l’actual crisi política.

El camí de la judicialització no porta a res de positiu. L’immobilisme menys. Però la crida a la desobediència tampoc no ajuda a resoldre els problemes d’aquest país i, a més, degrada les nostres institucions d’autogovern, deslegitima l’autoritat dels nostres governants i deteriora la convivència democràtica. Des del respecte a totes les ideologies polítiques, secessionistes o no, creiem que sols des del consens, el diàleg i la negociació es pot canviar l’actual marc legal per reformar-lo i adaptar-lo a les necessitats i les inquietuds de la societat actual.

Un cop més, Portes Obertes del Catalanisme fa una crida als ciutadans i les ciutadanes de Catalunya per donar suport a l’únic procés que ha de portar satisfacció a la nostra societat: el de la negociació i el pacte que doni resposta a les nostres aspiracions d’autogovern, solucioni els problemes constatats en el desenvolupament de la organització territorial d’Espanya, impliqui una reforma del marc institucional i, finalment pugui comptar amb l’aval democràtic del conjunt de la ciutadania.

Barcelona, 11 de Maig de 2017

 Text declaració en PDF: Contra la llei No; només amb la llei, tampoc