Contra la confrontació i pel desbloqueig

Contra la confrontació i pel desbloqueig Portes Obertes del Catalanisme

2021-07-27T13:39:25+00:0018 de maig, 2019|Declaracions|

Portes Obertes del Catalanisme considera un greu error el veto a Iceta i saluda amb esperança Batet i Cruz

Portes Obertes del Catalanisme considera que el veto de la majoria independentista del Parlament de Catalunya a la designació de Miquel Iceta com a senador és un fet especialment significatiu per la seva gravetat i ens hauria de fer reflexionar col·lectivament. També l’abstenció de sectors que es proclamen constitucionalistes però avantposen els seus interessos electorals a la recerca de solucions al conflicte enquistat al nostre país.

Creiem que del que ha succeït se’n poden extreure algunes conclusions:

1.   No solament s’han vulnerat els usos parlamentaris respectats fins ara per tothom, sinó sobretot s’han conculcat clarament els drets de la minoria parlamentària i també, per tant, dels drets d’una part de la ciutadania de Catalunya que va votar les propostes de PSC-Units per Avançar a les eleccions autonòmiques de desembre de 2017. Avui aquestes persones han perdut la seva representació al Senat.

2.   No és bloquejant els mecanismes institucionals i les pròpies normes del Parlament que es trobaran sortides viables a la situació catalana, i encara menys posant en qüestió dirigents polítics que han apostat clarament pel diàleg i la convivència .

3.   Fora un greu error menystenir el paper que pot jugar el Senat per tal de trobar nous mecanismes de relació entre les comunitats autònomes, abordar la denominada qüestió territorial i contribuir a una millor entesa de Catalunya amb el conjunt d’Espanya.

4.   La situació dels polítics privats de llibertat i l’error de l’anterior govern del PP d’haver judicialitzat un conflicte que és polític dificulten, sens dubte, la gestió del diàleg i la recerca de solucions, però l’independentisme ha de reconèixer que no pot viure instal·lat permanentment en una confrontació que empobreix les institucions i el país.

5.   Pensem que és hora d’encetar una nova etapa i que la formació d’un  govern socialista constitueix una oportunitat que els catalans i les catalanes, pensem com pensem, no podem desaprofitar.

6.   En aquest sentit, creiem que cal saludar amb esperança la proposta del president del govern de que ocupin la presidència del Congrés dels Diputats i del Senat dues persones de reconeguda trajectòria a favor de l’Espanya plural com són Meritxell Batet i Manuel Cruz

Barcelona, maig de 2019